Gå till innehåll
lördag 30 november 2024
arkivdykarn_lw

Hur många av Er är miljöcertifierade? ...

Rekommendera Poster

 

 

    ... eller på annat sätt värnar om Östersjöns hälsa? Både stora å små behöver nog dra sitt strå till stacken för att rädda pölen, för hon är ordentligt sjuk!

 

  För egen del seglar ja så fort det är undanvind*, 2-taktarna får biologiskt nerbrytbar olja, och planerar ihop med en granne tanka ett 200-litersfat alkylatbenzin.

 

Men när det gäller dessa två produkter talar politikerna med kluven tunga. De uppmanar oss att använda dom, men de höga priserna och svårigheten att få tag på dom bidrar per automatik till att så få använder dom!

Ja kan köpa giftig motorolja för 15 kr litern (lösvikt), på en vanlig sjömack kostar bio-oljan c:a 130 kr!!

 

Har heller inte bottenmålat nån av båtarna (9 st) de senaste 10 åren, förutom i vattenlinjen på storskutan. Nästa år ska ja prova att blanda chilipeppar i nån vanlig gammal färg. Drar istället upp storsnipan mitt i sommaren å högtrycksprutar bort tulpaner & slem.

Snurrbåtarna -som vid landgång ligger i en å -blir automatiskt av med tulpanerna, då dessa ej tål sötvatten.

 

Har med avsikt skrivit detta inlägg under rubriken Seglarsnack, och inte under rubriken Miljösnack, för risken med alltför specialiserade underrubriker är de lätt blir forum för redan troende. Här är det åxå betydligt fler som är ute å slirar.

 

*året om förutom vid ishinder, i år dock hela vintern. Planerar åxå att förse skutan med fällbara sidovärd. Då kanske ja tillochmed kan kryssa?!

 

 

Bild/ Håll sverige rent-vimpeln Blå flagg.  På deras hemsida kan man rekvirera vimpeln, och förbinda sig att följa vissa bestämda krav, som är rätt lågt ställda.

post-1968-1394235382,2511_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja, varför inte slå till. Viktigt att påminna allt båtfolk att minska på motoranvändandet och segla mer av tiden. Beställer nog vimpeln redan idag!

 

Dem som kör motorbåtar är väl inte dirket godkända att hissa denna vimpel eller?

 

Är det någon som brukar använda traditionell kemtvätt så kan jag rekommendera www.fredbutler.se som är den enda svanmärkta tvätten i europa. Inga kemikalier där inte! :-)

 

Senast ändrad av Crona | 13 mars 2008 | 13:36

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag är utrustad med blå-flagg. Nej, kraven är inte så höga egentligen, utan det är lite av att man ska vara medveten och göra det man kan. Jag har giftfri hård bottenfärg på båten som dock ligger i Mälaren, miljövänlig olja och alkylatbensin i den mån det går att få tag på till min miljöovänliga tvåtaktare med förgasare som jag använder så lite jag kan. Hoppas kunna ersätta den med något bättre så småningom, men har inte kunnat bestämma mig hur, eller skrapa fram pengarna ännu.
 
Annars är det mer uppenbara saker som att inte skräpa ner och använda miljövänligt diskmedel i ringa doser osv. Så var medveten om vad du gör och försök använda bättre alternativ när det går.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har ingen bil, seglar och håller rent efter mig. Tar nästan alltid en påse med mig när jag går ut med hunden och plockar skräp efter andra. Målar botten med

(miljövänlig kopparfärg), VC 17 den äldre sorten med kopparpulver som man själv får ha i. Allt för miljön, reser aldrig med flyg. Och allt det utan en blå flagga. Det fungerar bra ändå!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

 

  Givetvis kan man vara väl så miljöcertifierad utan Blå vimpel (det har undertecknad varit i mer än 30 år), men en synlig symbol är i huvudsak inte till för att hävda innehavaren, utan för att makera, och förhoppningsvis få andra nyfikna & och sedan ta efter, för miljöns skull.

 

 

Bild/ Gryts skärgård algblommnings-sommaren 2005.

Att det blommade så kraftigt just den sommaren berodde inte på att det var extra skitigt vatten just då. Problemet är att pölen -konstant -är så starkt belastad, att det räcker med enbart en liten värmebölja för att sjön omedelbart ska reagerar med exempelvis kraftig algblommning.

 

Så det är bara att hoppas på att det smäller till i år igen!! För det är ju bara när det blir riktigt geggigt som det blir nån fart på miljödebatten & förhoppningsvis nåra konkreta åtgärder.

post-1968-1394235382,5903_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Företag strävar alltid att bli bättre genom olika symboler. Typ svanmärkning och trygg e- handel etc. Så varför inte visa andra båtvänner att man har ett sunt miljötänkande. Jag bjuder alla båtgrannar med miljövimpel hissad på en kall bira om dem ligger bredvid min båt i sommar. ;-)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ett bra sätt att få sällskap i hamnen Crona.
 
Hur känner jag igen din båt? Om jag blir törstig.\<ahttp://www.maringuiden.se/js/tiny_mce_209/plugins/emotions/images/smiley-tongue-out.gif\ border=\0\ alt=\Tongue out\ title=\Tongue out\ />
 
Bra initiativ Arkivdykarn. Vi behöver fler som visar att vi är för en bättre miljö och inte tvärtom. När alla går i flock så gäller det att den som leder flocken visar den rätta riktningen. Det finns två riktningar och jag tror att det svänger åt rätt håll. 
 
Hoppas det är slut på frågor som var kan jag köpa Norsk bottenfärg och liknande. Oftast från båtägare på ostkusten dessutom. 
  
 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Leta upp vimpeln! Båtens namn Blue Crown! ;-) Welcome alongside.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är blomningar naturliga?

Algblomningar är egentligen i högsta grad naturliga. Beteckningen algblomning står för att växtplankton förökar sig kraftigt under en begränsad tidsperiod tack vare god tillgång på växtnäring.

 

Extra stor tillgång på näringsämnen såsom vid utsläpp från avlopp och avrinning från jordbruksmark samt uppblandning av fosfor från bottenvattnet vid syrebrist kan dock leda till extra stora blomningar. 

 

Har algblomningar ökat på senare år?

Blomningar av cyanobakterier tycks ha ökat under de senaste åren. Men det finns också tecken som tyder på att blomningarna kommer i perioder. Ett skäl till att blomningarna tilltagit kan vara de ökade halterna av näringsämnen i våra vatten. Rent allmänt har till exempel Östersjön genomgått en kraftig gödning under de senaste decennierna. Perioder med syrefria förhållanden i Östersjöns bottenvatten leder också till att mer fosfor (som genom år av utsläpp har ackumulerats på bottnarna) periodvis frisätts från bottnarna och därmed kan ge upphov till stora cyanobakterie blomningar.

 

Mer om det här kan man läsa om här om man vill

http://www.ab.lst.se/templates/Proj_Page____8006.asp

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag vet inte det, snart får man mer bränsle till sin kvarn och skyller skiten på båtägarna.

Som jag sa, tror jag att när kopparfärgen en gång blir riktigt utredd, så kommer man att förespråka den. Vad jag ville visa med algblomningen var att den inte har ett dyft med oss båtåkare att göra.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Förhoppningsvis kommer de stora algblommningarna utebli den kommande sommaren då vinterns många stormar gjort att vatten från västerhavet strömmat in i ''Pölen''. Detta vatten från västerhavet som strömmat till är också gynnsamt för Torskreproduktionen i Östersjöns södra delar som varit på en lägre nivå de senaste åren. Detta är något positivt som miljömuppar och forskare talar tyst om eftersom det inte faller i linje med miljöhysteridebatten om att jordens undergång är närstående!

 

Senast ändrad av Rovarn | 13 mars 2008 | 17:18

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

 

   Även den mest inbitne båtåkaren går väl iland ibland å tvättar lekamen, persedlar & även käkar en biff då å då = bidrar till algblommningen. 

 

   Bild: ankare före (se efter) nästa inlägg.

post-1968-1394235382,7711_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

 

  Bild: efter!

Inte ens Häxans putsmedel skulle ha gjort det bättre! Orsak: ankaret har legat i helt syrefri botten med höga halter av svavelföreningar. Det stank ruttna ägg när ja fiskade upp det.!Plats; Sankt Anna ytterskärgård.

post-1968-1394235382,8467_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Utan att ha följt länken Du har lagt in kan man väl säga, om jag minns rätt, att det inte var speciellt varmt sommaren 2007, vilket kan förklara en mindre algblommning.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det var framför allt relativt blåsigt enligt sidan. Halten alger i vattnet var i stort sett densamma enligt vattenprover, men den kom inte till blomning i samma utsträckning. Sedan säger man också att det dåliga vädret också gjort satellitbilderna som används svårtolkade och att man behöver komplettera dem med ytobservationer för säkrare bedömning.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag delar inte riktigt bilden av att miljömuppar och forskare inte ger positiva nyheter. Skärgårdsstiftelsens Levande Skärgårdsnatur har de två senaste åren haft en ganska positiv ton angående den allmänna trenden i den del av Östersjön som utgör Stockholms skärgård, se http://www.skargardsstiftelsen.se/?id=8&cid=2934 och  http://www.skargardsstiftelsen.se/?id=110
 
Men det är nog så att det inte är lika intressant för media att uppmärksamma den typen av resultat. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jepp, ursäkta mig! I min iver skrev jag fel, jag menar naturligtvis mediarapporteringen. Men om jag får spåna lite fritt så tror jag att i alla fall miljömupparna inte anstränger speciellt mycket för att få fram de positiva uppgifter som finns till media heller.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Och? Det var väl inte så farligt. Jag har sett värre och då har dom legat i medelhavet eller på västkusten. Gå inte på all skit som skrivs, kanske t.o.m det är så att jag inte fattar hur man till varje pris får en båtägare att betala hela jävla miljöförstöringen också.

Men jag kommer inte att välja bort den färg jag har som bottenfärg eller för den delen sluta grilla vid stranden. Nej AD, du måste se att det är andra aspekter som ställer till det och det ska jäklar inte vi båtägare betala. Ta det från pensinärerna som har det så jäkla bra!

( Det var ironi )

/Urban

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hur är det med Rovarns syn på miljön?
 
Finns nåt positivt att rapportera från din horisont?  
 
Vi miljömuppar är idel öra! 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

En positiv sak har jag redan omtalat i den här tråden!

 

I övrigt är väl min syn den att jag inte delar Er miljömuppars åsikt om att allt med motor i Sverige borde förbjudas eller straffskattas bort, däremot vore det, i mina ögon, önskvärt med en minskning av nöjesflygningar i jetplan kors och tvärs över hela jorden. Undrar hur många charterflygningar som motsvarar den Svenska fritidsmotorbåtflottans samlade utsläpp på en säsong, eller hur mycket utsläpp som har genererats när den störste miljömuppen av dem alla, Al Gore, farit jorden runt och framfört sina domedagsprofetior?

Jag delar heller inte Er miljömuppars åsikt att vindkraften är det enda riktiga alternativet vad gäller elproduktion, inte heller delar jag miljömupparnas åsikt att man räddar världen genom att straffskatta den Svenska befolkningen in absurdum. Jag delar inte Er miljömuppars åsikt att Sverige ensamt kan rädda världen från undergång genom att föregå med gott exempel, detta leder snarare till Sveriges undergång och samtidigt blir den globala milöpåverkan i stort sett noll!

 

I övrig gör jag väl vad jag kan för att utöva så lite miljöpåverkan som möjligt genom att inte skräpa ner osv., men när jag lämnar mina 5 liter förbrukad motorolja på avsedd plats vid miljöstatonen kan jag inte låta bli att undra vad för nytta det egentligen gör, när en medelstor tanker som som bär en flagga från en nation man inte ens visste fanns, sköljer sina tankar och pytsar ut i havet flera tusen gånger mer än den slatt jag vid miljöstationen lämnar ifrån mig.

 

Senast ändrad av Rovarn | 14 mars 2008 | 05:33

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Visst är det viktigt att alla tar sitt ansvar att bidraga till att Östersjön mår bra.

Men är det verkligen så att det räcker med att sälja sin motorbåt och köpa en segelbåt samt att inte måla botten med någon skum färg?

 

Har ni som skriver här överhuvudtaget funderat på övriga faktorer såsom jorbrukets utsläpp av kväveföreningar mm?

En artikel som exempel: http://archive.corren.se/archive/2007/7/16/jafbfoh9fk9l91z.xml

 

Har ni överhuvudtaget funderat över vad som händer om vi straffar ut vår relativt rena tillverkning här i Sverige och motsvarande byggs upp på andra sidan Östersjön med ofta betydligt sämre kontroll och rening av utsläpp?

 

Flera har även skaffat en etanolbil och känner sig som miljövänner av stort mått utan att överhuvdtaget fundera över de förhållanden som är där etanolen tillverkas i Brasilien.

 

Utgår från att alla som kallar sig miljövänner inte har en toalett på sin båt som släpper ut skiten i vattent där de far fram utan att denna tas om hand på lämpliga stationer.

 

 

Jo, jag källsorterar och jobbar på ett miljösertifierat företag och lämnar min spillolja på rätt ställe men miljönproblemen är betydligt mer komplexa än så.

 

mvh Roland  

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

 

   Min fråga gällde vad vi seglare kan göra för att förbättra östersjön, logiskt eftersom det här är en marin chatsida,  om ja ville ha svar angående böndernas utsläpp skulle ja ha ställt frågan på exempelvis RLF hemsida eller liknande.

 

Här finns tydligen en del ömma tår att trampa på!

 

 

Och visst finns det åxå positiva inslag i debatten som är viktiga att ta fram, exempelvis så är blåstången på väg tillbaka på en del ställen, har själv sett stora rena partier utan slemöverdrag. Blåstången är en av pölens bästa miljöindikatorer.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Att Du ställde frågan om vad seglare kan göra och dessutom i forumet segelsnack hindrade dock inte Crona från att redan i andra inlägget ifrågasätta alla motorbåtsägares rätt att använda blåflaggan!

 

Men visst, ta ni seglare ensamrätten på vimpeln om det nu är så viktigt för er, många av er seglare är ju ändå av åsikten att era farkoster är det enda rätta som finns på sjön och att folk med järngenua är det ondaste som finns, tom. ondare än djävulen själv!

 

Jag behöver ingen blå tygtrasa för att visa mina medmänniskor att jag agerar efter sunt förnuft vad gäller miljön, även om jag med mycket gott samvete mycket väl skulle kunna rekvivera och använda den!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För det mesta så brukar jag kommentera inläggen för att på så sätta sätta fart på debatten. Sen att vi inte kan förbättra miljön till 100% på några år är väl ganska uppenbart. Men vi måste börja någonstans. Att jag skrev och ifrågasatte om motorbåtsägare rätt att använda blåflagg var att jag ifågasätter nyttan med att vara ute på sjön och spy ut avgaser för nöjets skull. Ungefär som att ungdomar bara kör runt i sina bilar för att impa på tjejer i deras ålder och visa sig med sina sk. sportbilar. Alltså nöjes körning med onödig påfrestning på miljön. Jag tycker att man kan minimera miljöförstöringen på många sätt, ju fler desto bättre.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

''jag ifågasätter nyttan med att vara ute på sjön och spy ut avgaser för nöjets skull.''

 

Du missunnar alltså mig och alla andra fritidsbåtägare som inte delar ditt seglingsintresse att utöva den rekreationsaktivitet och fritidssysselsättning på sommaren, som för oss är så viktig för att klara resten av året.

 

''Men vi måste börja någonstans.''

 

Menar Du då att förbjuda motorfritidsbåtar är första steget?

 

Fö. antar jag att Du aldrig startar motorn som finns i båten din, för båten du har används väl för nöjes skull?

 

Senast ändrad av Rovarn | 14 mars 2008 | 09:45

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...