Gå till innehåll
fredag 17 januari 2025

littlebastard4

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    148
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

4 Neutral

2 följare

Om littlebastard4

  • Placering
    Örlogskapten
  1. Kan vara så, men börja mät vad du har för spänning på batteriet och vad du har uppe vid startmotorn, kan vara så enkelt som att du har dåliga kontaktytor längs vägen.
  2. Har du ny bensin för i år? Byt annars och prova och kör sen på alkylatbensin. Ryker betydligt mindre och kan lagras bättre än vanlig.
  3. Finns flera olika saker som kan ge dina problem. Förstår inte riktigt om din motor går igång några sekunder eller inte alls.. Skulle börja med att kolla överbordsbrytaren (säkerhetslinan/brytaren som ska stanna motorn när du faller överbord) om du kanske kommit åt denna då du haft nere reglaget. Köpte en motor en gång där de bytt ALLT i elväg, startmotor, solenoid, powerpack, tändspolar men sen gett upp. Det visade sig att plastmuttern till brytaren vibrerat ut så brytaren inte kunde tryckas in ordentligt. Har själv aldrig stött på en trasig powerpack, men den kan ju ha gett upp. Men kolla allt annat först, den är dyr och det är dumt att köpa en ny i felsökningssyfte.. Annars kan det vara svänghjulskilen som havererat. Då ställer sig svänghjulet fel och du får ingen gnista när du ska ha den. Dock brukar det ju ändå bli gnista om man kollar på stiften...så jag tror mer på kablage/brytare kring säkerhetsbrytaren.
  4. Hej, gå in på Youtube och sök på "chrysleroutboarddude evinrude carburetor adjust how to". Där har du mr 2-stroke himself. Varning bara, är man nörd som jag, kan man lätt fastna flera timmar bland klippen 😆 Mvh Sjöberg
  5. Har stött på samma fel ett par gånger. Tror det är svänghjulskilen som är trasig och svänghjulet ställer sig i fel läge, du får gnista men den kommer vid fel tillfälle. Motorn kan då hosta till precis som du beskriver (eller i gynnsamma fall starta enstaka gånger beroende på hur svänghjulet står). Av med svänghjulet och kolla hur det är med kilen. Du behöver en speciell avdragare för jobbet. Lycka till!
  6. Precis, har den tuggat på i 40 år så tuggar den på ett tag till säkerligen. En gammal motor, allt kan hända, men med lite kelande så går de i generationer. Elsystemen brukar se sådär ut efter 40år, isoleringar torkar och koppartrådarna och dess anslutningar kan bli trötta. Skulle börjat med att kolla så gnista kommer på stiften när den inte vill starta. Gör en fin enkel jord av koppartråd o skruva fast bakom en skruv i motorn och vira runt stiftet så har du en bra jord. Jag hade oxå gjort en okulär besiktning av elsystemet i övrigt, mycket tänkbart att det kan vara dålig kontakt eller dålig kabel någonstans.
  7. Hej, kan han en sådan liggandes om det kan hjälpa dig.
  8. Nu har jag ingen Suzukierfarenhet alls men antar det funkar som på de omc-motorer jag skruvat på. Helt ovanligt är det inte att svänghjulskilen ger upp med påföljd att svänghjulet kan vridas kring vevaxeln och vilket inte låter helt orimligt då du har gnista ibland och ibland inte.
  9. Gissar som talaren innan. Kör själv endast på alkylatbensin. Dyrare än vanlig, men mycket trivsammare. OKQ8 säljer den på pump på vissa stationer och då blir prisskillnaden inte riktigt lika jobbig. Du kommer märka skillnaden framförallt på att den inte kommer ryka alls så mycket som innan. Sen är mitt hetaste tips att byta VRO-pumpen till en klassisk mekanisk, som drivs med ett uttag du med största sannolikhet har långt ner på ditt vevhus. Nu har du en motor av årsmodell 2000 och därmed är din motor såpass "ny" att VRO-pumpen säkerligen är bättre än de första som kom, men mitt tips är att som sagt att byta ut den mot en mekanisk. Man kan även plugga oljeblandningsfunktionen och köra vidare med VRO-pumpen (sök på tex youtube, det finns massa bra beskrivningar) och blanda oljan med bensinen i tanken, men jag hade ändå valt att byta ut VRO-pumpen.
  10. Som tidigare redan skrivits så förefaller det tämligen omöjligt att riggen skulle kunna fyllas. Impellern verkar ju göra sitt jobb som får kylvatten upp till motorn. Har du kollat så det helt enkelt inte är stopp i antingen det lilla munstycket där kylvattenstrålen ska komma, alternativt att slangen mellan motor o munstycke? Har haft motorer där det varit stopp på dessa ställen, men nog aldrig sett att det sprutat ur de hålen du nämner dock...
  11. Alla har sina favoritmärken, och så länge man håller sig till de etablerade märkena tror jag man har en pålitlig motor, annars hade de försvunnit från marknaden. Jag kan inte uttala mig om några andra märken än Evinrude/Johnson då det är de enda jag skruvat/skruvar. Har samlat på mig diverse delar genom åren och brukar köpa på mig något ras eller två per år som jag reparerar upp för jag tycker det är kul att skruva. Nästan uteslutande 80-talsmaskiner och oftast har de levt ett liv i saltvatten. Skruvar egentligen bara 40/50/60 hk 2-cylindriga maskiner (för att de är hanterliga) och kan inte säga något annat än gott om dem. De går att få isär efter 35 år i saltvatten och delar finns det gott om att få tag i. De har sett i princip likadana ut under motorkåpan alla år sen 70-talet och den största och mest korkade förändringen man gjorde var när man på 80-talet satte in VRO-pumpen som ska blanda olja i bensinen själv. Plugga den, eller ännu hellre ersätt den med en mekanisk pump och du har en motor som kan användas i generationer. Kan du skruva själv är det en enkel konstruktion. De nya direktinsprutade 2-taktarna är fina maskiner, men kör man som jag (och de andra båtarna vid min brygga) några badturer samt någon fisketur per år, är förgasarmaskinen perfekt. Desstom betydligt mindre stöldbegärlig än en ny motor. Kör du den dessutom på alkylatbensin ryker den obetydligt och blir betydligt snällare miljömässigt. Alkylatbensin kan köpas på pump och är visserligen dyrare än 95-oktanig, men kör man inte mer än jag gör blir skillanden nästan fånig. Bifogar en länk till ett examensarbete från Chalmers där man jämförde 2-takt med 4-takt med alkylatbensin och vanlig 95-oktanig bensin. Intressant läsning. Naturligttvis är jag "färgad" av att det är dessa maskiner jag skruvar på, men kan faktiskt inte säga annat än att jag tycker de är bra. http://www.aspen.se/Files/PDF/Technology/Chalmers,%20text,%20exjobb%20sammanf.PDF?TS=634117757006438750
  12. Ishopmarine har jag beställt grejer från och det har funkat bra, men precis som du skriver är det otäcka fraktpriser. Handlar oftast via Ebay vilket fungerar bra, men man får kolla fraktpriserna, de varierar kraftigt mellan säljarna. Ett tips är att kolla de svenska sidorna oxå, nästan alltid är de förvisso galet mycket dyrare, men faktiskt inte alltid. Nu vet jag inte vilket motorfabrikat det gäller, men just packningar och förgasarrenoveringssatser brukar jag finna på Ebay med väldigt fördelaktiga priser (även med frakt inkluderad). Räkna dock med att det kan ta några dagar/veckor att få hem grejerna.
  13. Japp, Guestsson har helt rätt. Egentligen är det "fel" väg att gå och justera detta via gasvajern. Man kan göra så, men det är inte rätt.. Här har du en utförlig guide om hur att gå till väga: http://forums.iboats.com/forum/engine-repair-and-maintenance/johnson-evinrude-outboards/355616-50hp-evinrude-idle-adjustment
×
×
  • Skapa nytt...