Gå till innehåll
fredag 18 oktober 2024

odysseus65

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    297
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

26 Expert

Om odysseus65

  • Placering
    Kommendörkapten

Senaste Profilbesöken

1 037 profilvisningar
  1. Å du gör det igen utan att kunna stoppa dig själv. Du bara tar för givet att jag är så dum så jag tar bort en bärande konstruktion. Du har aldrig sett min båt men du bara vet att det är en 'stringer' jag talar om å det spelar ingen roll att jag förklarat flera gånger att den satt längs ena sidan å det löpte kablar genom den.. Jag frågar ju för att jag vill veta saker. Det är en helt annan sak när jag tydligt beskriver min båt å hur problemet ser ut å får svar tillbaka av typen: Nej så är det inte alls! Jag tror aldrig jag varit med om maken till självgoda idioter som inte klarar att läsa innantill! Haha, ja du... som man frågar får man svar heter det ofta. Om du nu vet att den kan tas bort - varför fråga? Ta bort skiten då. Och om du vet att det är jättebra att det går att böja aktertaget så mycket så att kardelerna går av vid pressningen, och att det går att göra även på ett friskt, nytt akterstag - fråga inte då. Gör som du tycker det blir bra. Eller bli inte sur på de svaren du får. Själv brukar jag ignorera de svaren som är "fel" vilket oftast är ett tecken på att jag förklarat dåligt. Jag har överhuvudtaget inte ställt någon fråga om ovanstående. Jag har bara råkat nämna sakens natur men det räcker för att du ska gå igång. Det här tar helt enkelt för mycket energi. Jag får nöja mig med att googla å finna information i gamla inlägg..
  2. Nu vet jag ingenting om din båt. Men på min så finns det dels flera lägen i mastfoten samt olika lägen att fästa förstaget i. Så är man inte hundra på hur det satt från början så kan det lätt bli konstiga vinklar..
  3. Å du gör det igen utan att kunna stoppa dig själv. Du bara tar för givet att jag är så dum så jag tar bort en bärande konstruktion. Du har aldrig sett min båt men du bara vet att det är en 'stringer' jag talar om å det spelar ingen roll att jag förklarat flera gånger att den satt längs ena sidan å det löpte kablar genom den.. Jag frågar ju för att jag vill veta saker. Det är en helt annan sak när jag tydligt beskriver min båt å hur problemet ser ut å får svar tillbaka av typen: Nej så är det inte alls! Jag tror aldrig jag varit med om maken till självgoda idioter som inte klarar att läsa innantill!
  4. Å det ska bli intressant att se om inte akterstaget flexar något alls när jag hänger i det med mina 90 kg, trots att det är uppspänt enligt handboken..
  5. Det är helt fantastiskt vad ni gamla seglarrävar är envisa.. Skickar jag ett foto å skriver vad bilden visar så får jag mothugg. Svär jag över ett överdrivet fastplastat elrör som sitter dumt längs hela skrovsidan så får jag förklarat för mig att den ska jag inte röra för det är säkert en del av den bärande konstruktionen. Å skriver jag att jag behöver 3 meter vajer så får jag direkt skrivet på näsan, att nej det räcker avsolut inte.. Tänk om ni bara kunde vara snälla å svara på det som jag undrar över å försöka ta in vad jag skriver å inte hela tiden behandla mig som en fullständig idiot?? Våga tro på att det finns intelligent liv utanför et själva..
  6. Du menar originalwire + nån special sträckare? Det låter som att det skulle bli många gånger dyrare än att bygga en kaskad med lina å block.. Nej, jag skrev inget om originalvajer, utan en vajer lika befintlig. En 10 m lång 5 mm vajer kostar ca. 1000:- kr med ändstycken. En 10 m lång 5 mm dyneema kostar ca. 1200:- kr med ändstycken. Om du köper dymena själv kan du spara en del. 10 m 5 mm dyneema kostar ca. 350:- kr. Lite änddetaljer och verktyg för dyneemasplitsning kostar ca 200:- kr. Summa 550:- kr. Nej, jag skrev inget om specialstäckare. Jag skrev att det är vettigt att fixa en akterstagssträckare om det saknas. Bygg en sådan här till exempel, kanske räcker en kaskad på din båt. Lånad av www.benns.se/ Om du har alla delar blir det ju billigare att bygga något, men om du måste köpa delar är det inte säkert. Då kan det bli billigare att köpa något färdigt. Mackey Du kan väl inte mena att jag kan bygga en kaskad med stålwire?? Om jag kan köpa 3 m vajer å få dit ändstycken själv så verkar det ju smidigt. Visste inte att man kunde göra det själv. I seaseas katalog finns det 5mm dyneema som håller runt ett ton för 25 kr/m. Räcker nog med 5 meter för de två första slingorna, sedan kan jag ha en enklare lina i min fiolblockshistoria..
  7. Nej det är fullständigt idiotiskt. Det enda du har att hänga dig fast i längst akterut är akterstaget. Därför borde naturligtvis fästet ha möjlighet att vinklas med istället för att sitta stumt så att vajern till slut går av.
  8. Spänningen är nog rätt låg så vajern kunnat vinklas lite mer än lämpligt mot det stumma fästet. Även med ett mera spänt stag så känns det som att det stumma fästet är en väldigt ogenomtänkt lösning..
  9. Det låter ju smidigt! Kardelbrott skulle jag kunna fixa på en sprillans ny vajer genom att bryta infästningen fram å tillbaka så det argumentet förstår jag inte. Däremot har ju dom lösa kardelarna tvinnat upp sig så det ser ju inte så snyggt ut..
  10. Du menar originalwire + nån special sträckare? Det låter som att det skulle bli många gånger dyrare än att bygga en kaskad med lina å block..
  11. Om jag förstår dig rätt så behöver jag inte tänka så mycket på graden av förspänning långskepps? Går det kanske lätt att se hur masten å storseglet påverkas av en ökning i förspänningen?
  12. Den här modellen tror jag på.Om jag börjar med 2 kraftigare block med kraftig lina å ev ett mindre block före fiolblocket så slipper det hantera några stora krafter. Det kanske inte behöver vara ett problem att linorna inte är helt stumma? Det som skulle behövas är nån form av markör så jag vet när jag spännt upp riggen till 15% eller uppåt 30% vid hård segling.
  13. Att arrangera en akterstagsträckare på det sättet är inte ovanligt, fast det är nog betydligt dyrare än att bara köpa ett nytt stag Grejen är att jag hatar stålvajer, å med ny vajer så blir det ändå ingen sträckarf6nktion. Jag är sugen att testa å få till en bra funktion med två enkla block plus fiolen jag hittat i båten. Det jag är osäker på är vad för lina jag behöver. Max 8 mm är lämpligt i fiolen. Krävs det dyneema eller kan en annan kvalitetslina räcka?
  14. Hittade denna finurliga lösning på en båt av samma storlek som min. https://www.google.se/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.seniorseglaren.se/hackstagsstrackare-filer/hackstagsstrackare.htm&ved=0ahUKEwixuPOuydnMAhWCfywKHTVsAAcQFggZMAA&usg=AFQjCNGqAw8PhJCFm1I3HBnvM_p6KScKWg&sig2=8Meq-aCeYdsmGbas1SyfJQ
  15. Jo jag är säker på att vajern vickats av där den går in i ett gjutet ändstycke som är bultat i kromsargen.
×
×
  • Skapa nytt...