Gå till innehåll
lördag 20 april 2024

xyz123

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    118
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

1 Neutral

Om xyz123

  • Placering
    Örlogskapten

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. PS Jag har köpt en kontakt som passar hos en närbelägen båtfirma. Lyth.se påstås ha rätt kontakt. Hos elfa hittade jag ingen. DS
  2. Jag upptäckte nyligen att det finns olika tjocka RG58 kablar. Den jag råkar ha är ungefär 5.1 mm i diameter. Den kontakt som, t.ex., Kjell.com säljer passar *inte*. Kjells kontakt, art 37139, FME kontakt hona, passar bara till tunnare RG58 kablar. För att få rätt kontakt så får man ta kontakt med en båtfirma som kan tänkas behöva den grövre kontakten. Våra vanliga båtaffärer; Seasea, Erlandssons, Hjertmans, med flera; verkar inte ha den grövre kontakten trots att de säljer grövre RG58 kablar som skall fungera på segelbåtar! (Min VHF kabel var c:a 4.5 m för lång och det blev till slut ohanterligt så jag klippte av den och provade förgäves med Kjells kontakt.)
  3. För mindre båtar och utombordsmotorer är gps-spårning i dyraste laget. Men TrackR och/ eller Tile kostar inte så mycket och borde vara bättre än inget alls. ( https://thetrackr.com ; https://www.thetileapp.com ; Säljes av Kjell.com, Teknikmagasinet.se, med flera.) Det som känns som viktigast att förse med spårning torde vara utombordsmotorn. Men var skall man sätt fast TrackR och / eller Tile? Under huven kanske? Men där kan det kanske bli för varmt? Finns det någon annan lämplig plats? Eller skall man satsa på att ta bort den när man själv använder motorn och sätta tillbaka när man lämnar båten?
  4. Jag har använt " HEMPEL UNDERWATER PRIMER 26030 är en snabbtorkande undervattensgrundfärg som innehåller aluminiumflagor. För användning som tätningsfärg på gammal beväxningshindrande färg eller som mellanfärg på en epoxigrundad yta före applicering av beväxningshindrande färg. " Se även http://www.hempelyacht.se/sv-SE/products/hempels-underwater-primer-26030 (Fortsätter sen med nästa färglager.)
  5. Vad folk tror om min fysiska ork och om min psykiska uthållighet kan jag inte göra mycket åt. Hur som helst - det som var löst är borta nu. Underst fanns ngt svart med hård yta. Man får anta ngn sorts insjöfärg.
  6. Jag provade först med exenterslip och 40-papper. Efter flera timmar fanns det bara små rena fläckar på den kvadratmeter där jag började mitt prov. Tvätten var mitt sista försök. Jag gjorde det för att kunna säga att jag provat allt, utom blästring.
  7. Det fungerade med att ansluta en vattendunk. Hackade lite i början men sen blev det fullt tryck. Gjorde slut på nästan 2 st 10 liters dunkar. Det blev i och för sig rent men ett tjockt lager med den gamla, polerande, bottenfärgen sitt kvar. Jag ger upp! Nu har jag provat såväl slipmaskin, lösningsmedel och högtryckstvätt.
  8. xyz123

    Rengöra botten

    Min båtbotten måste rengöras! Den har tidigare målats med polerande färg. Den har tydligen blivit förbjuden. (Myndigheterna har tydligen insett, till slut, att våra marker innehåller koppar som följer med vattnet i alla bäckar, åar, älvar &c ut till våra vikar där fritidsbåtarna ligger.) Mitt problem är att jag kan inte ansluta min gamla högtryckstvätt. Det enda vatten jag har tillgång till där båten ligger nu är vatten i dunkar. Skurborste hjälper till viss del. Men att kunna spola med trycksatt vatten är knappast fel. Frågan till er är: Är det meningsfullt att köpa en Högtrycksspruta Worx WG629E? Den lämnar bara 22 bar. länk: " http://www.clasohlson.com/se/Högtrycksspruta-Worx-WG629E/41-1289#moreinfo "
  9. Det uppmuntrande är att flera personer till slut lyckat få på den förb... listen! Jag räknar med att även jag till slut får dit den.
  10. Hej Tack för alla uppmuntrande (?) svar. Jag har varit i hobbyaffären och köpt en varmluftspistol, Cocraft HH2000-E. Jag har aldrig haft eller ens hållit i en sådan tidigare. Behöver man köpa en brandsläckare?Men först gäller det att få till en möjlighet att sträcka ut listen. Jag har kanske kommit på en lösning, delvis. Hur får man till en fästpunkt i listen där man kan sätta ett rep?
  11. Hur få dit listen? Skrovet och däcket hålls ihop av en skarv. Den är limmad och popnitad. Över listen sitter en U-formad gummilist. Jag hade en obetydlig men klart märkbar läcka i båten. Jag tog bort gummilisten och insåg att skarven behövde tätas. Köpte en tub av det som båtfirman rekommenderade och tätade skarven. (Den ursprungliga tätningen hade försvunnit nästan helt och hållet. Det räckte att titta på det som fanns kvar för att det skulle försvinna.) Mitt problem nu är att sätta tillbaka gummilisten. Det har visat sig långt mer problematiskt än vad jag först trodde. Den kar krympt! När jag bara tryckte dit den igen så saknades ungefär 2 meter. ( Båten är 6 m lång och 2 m bred, en Hydra.) Jag har hört ett påstående om att listen måste värmas upp i ett vattenbad under en timme i 60 grader C. Frågor: 1. Hur lyckas med denna uppvärmning? 2. Finns det några andra tips? 3. Hur många personer bör man ha till hjälp när man försöker sätta tillbaka listen? 4. Det finns nya typer av tejper, bättre än silvertejp. Kan en sådan användas i stället? 5. Finns det någon firma som säljer denna sorts list?
  12. Tack för alla svar. Det är alltid intressant att ta del av andras synpunkter. Jag kommer att fundera en gång till innan jag köper något. Jag har, lyckligtvis, inte några traumatiska erfarenheter av åska. Men vid ett tillfälle slog blixten ner i ett träd som stod vid radhuset jag bodde i. Hela huset skakade kraftigt, mycket kraftigt! Trädet blev en blek skugga av sitt ursprungliga utseende! Det är mycket kraft i en blixt! Åskskyddet blir förmodligen inköpt, släplinorna till vanten köpte jag för flera år sedan. (Men jag måste tillverka en femte släplina.)
  13. Jag har en VHF-antenn nästan uppe i masttoppen. Jag har också en FM-radio. Men den har inte ngn bra antenn. 1. Fungerar det med en splitter: VHF - FM ? 2. Skulle det fungera även om jag sätter åskskydd närmast antennen och sen splitter mellan VHF & FM-radio och åskskyddet?
  14. Finns det något enkelt sett att kontrollera en VHF-kabel? Den har hängt lös i masten, längd c:a 7 m, några år och sen legat i masten ytterligare några år. (Båten har stått på land.) Alternativt: Kan man ta sin kabel till någon firma och få den kontrollerad till en rimlig kostnad? Jag frågar eftersom jag skall försöka göra som masttillverkaren vill: Limma fast den i likrännan.
  15. APC har gott rykte enligt vad jag har hört. Den gör säkert vad den *kan* göra. Problemet är de stora begränsningarna i vad den kan göra. Trots det tycker jag att du skall skaffa den. Du måste installera den på så sett att *all* utrustning som skall ha landström får den, ovillkorligen, via ditt överspänningsskydd. Du måste vara i båten om du har något annat än en laddare anslutet. Du måste nämligen koppa bort allt snabbt vid första blixten. Fördelen med ett överspänningsskydd är att du till ditt försäkringsbolag kan säga att du gjort vad du rimligen kan göra för att skydda din elektronik. Men om det verkligen räcker som argument mot försäkringsbolaget vet jag inte. (Ett korrekt skydd kräver tre delar; vid ledning till området, vid elcentralen och ditt apparatskydd.) Försäkringsbolaget kräver kanske att allt är bortkopplat om det finns risk för åska i landet eller något närliggande land. (Åska är en subkontinentföreteelse.) Är din båt åskskyddad enligt http://www.hvi.uu.se/Lightning/blixtskydd/askskydd_for_segelbat.html? Om inte så bör du första hand lägga dina pengar på detta. Överspänning av andra orsaker än åska borde den ha större möjligheter att kunna åtgärda. (I dessa fall det mycket lättare att påstå att du gjort vad du kan göra.) Det finns flera varianter av överspänning. Jag vet inte vilka varianter som APC klarar av. En variant innebär överspänning på jord och nolla. (Jag har haft en viktig företagsdator stillastående med detta fel. Det tog 5 veckor innan elektrikerna kunde leverera användbar ström. Man var tvungen att byta från 4-ledarsystem till 5-ledarsystem. D.v.s. skilja på jord och nolla. En korrekt jord krävs för att kunna överspänningsskydda nollan.)
×
×
  • Skapa nytt...