Gå till innehåll
lördag 20 april 2024

kjellson

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    25
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om kjellson

  • Placering
    Fänrik

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Har någon rekommendation på trevlig småbåtshamn på Kanarieöarna, gärna Gran Canaria, med rimliga priser. Frågar för Emmas räkning som kommer anlända om c:a två dagar. http://www.emmasailing.com mvh, /Tjelvar
  2. Nu är det löst! (Och ja - cylinder var kanske inte rätt ord. Kolv, bussning osv. Så här ser de ut. Laurin 32. L32. Roder. Bussning. Glappande roder. I änden på kolven fanns ett uppborrat men ogängat hål, lite större än M10. En 7/16-gänga gick hyfsat lätt att skruva in med ett vinkelrätt mothåll att banka på. Så här ser de ut, iaf de från sent 60-tal, byggda i Karlskrona. https://emmasailing.com/blog/ (juli 2017) Ovalt nedslitet ca 1mm på sina ställen. Tack för svar iaf. mvh,
  3. Hej, Vi är i färd med att renovera roder på en L32:a. Övre fästet glappar mellan fästet på rodret och den nyloncylinder den löper runt. Så vi försöker alltså få ut nylonkolven. Eftersom den har ett invändigt hål på ca 10mm är nuvarande strategi att försöka gänga in en 7/16-bult och dra ut den och att nylonkolven förhoppningsvis följer med. Andra tips?? https://emmasailing.com/blog/ mvh, /Tjelvar
  4. Tackar för svar, det kommer säkert flera, ;-) PS. Du kanske ska ändra din signatur, klickar jag på misil1.tk kommer jag till ttp://cheapheadphonesnow.com/&_=1337674733 och Norton skriker. Senast ändrad av kjellson | 22 maj 2012 | 10:23
  5. Hej och tackar för infon, hur brukar du applicera? Med diskhandskar, spade eller egentillverkat verktyg? Minns nog fel där med 87:an, återkommer med rätt nummer, du hade väl inombordare (såg nån bild för längesedan på din båt).
  6. Efter några år av försummelse är det dags att göra en uppryckning av min trevliga Misil1:a, nr 87. Hon läcker in från däck! Förra året vid regn blir båda kojer blöta, ung. i höjd med ruffluckan. Dessutom över pentry (originalplacering). Har inhandlat biltemas sikaflex-variant men skulle behöva gå nån slags appliceringskurs, med nymålat däck vill jag att det ska bli snyggt och tätt - så tacksam för tips. Dels alltså var läckor brukar uppkomma samt appliceringsprinciper. Fråga: Är det noga med tätning till relingen (finishen är förskräcklig och låt gå för det i år, men kan det läcka in även från denna? Tacksam för träffsäkra svar från er med erfarenhet. Båten överlevde småbarnsåren med några skavsår, hoppas nu på en lyckad familjesegling i sommar. mvh, /kjellson
  7. En del träolja fläckar (ser ut som träolja uppblandat med smuts) har satt sig på däck och sitter som berget. Någon som vet ett mirakelmedel, framförallt för att lösa upp oljan. Kristallolja kanske?
  8. Efter avtäckning av båten har har lacken på relingens utsida släppt och stora bubblor med fukt har bildats. Tacksam för tips om vad som är bästa åtgärd vid denna årstid. Slipa ner, värma, olja, låt stå, lacka, eller?? Använder epifanes, någon som har bättre erfarenheter med annan lack. Funderar på att epoxibehandla reling nästa år, men hört att lackning ändå krävs som ytterlager för UV-skydd. Stämmer detta? mvh,
  9. Ska på att laga en skada på blyköl. Har inhandlat west-epoxi och hempel light primer. Osäker på huruvida jag ska lägga på west-expoxin direkt på blyet, eller bara använda det ovanpå. Sedan bara att bottenmåla??
  10. Som relativt nybliven båtägare har jag några frågor: * Jag har hittat små (runt 1 mm) gropar på fribord här och där. De ser ganska ofarliga ut och det finns ingen deformering/knackskillnad i glasfibern i övrigt. Vad göra? Måla med gelcoat eller bara vaxa rikligt? Båten seglar i saltvatten (gbg). * Min vattentank (ingjuten ovan kölsvinet) tömde jag så gott jag kunde med handpumpen, men såg nu att det sitter en dyvika längst ner på kölen, babord akter. Är det någon annan misilägare som vet om denna dyvika går till just färskvattentanken eller vad är det för nåt? Har jag sabbat något nu genom att låta ev vatten frysa där? * Sittbrunnen är välbehållen mahogny men jag såg vid nyligen att det uppstått en väldigt ljus rand vid ett luckgångjärn. Kan någon förklara vad detta kan vara. Färgen är alltså ljusgul och jag funderar på lämplig åtgärd. * Gamla såpade golv reser ju sig efter en skada med nytt såpavatten, finns det nåt liknande knep för små hack i mahogny? Tacksam för goda råd.
  11. Tack för alla svar och tips, jag får snart ritningar från sjöhistoriska där jag hoppas kunna se dimensionerna på den mahogny- eller ekbalk som sitter i taket som primär stötta. Att sätta dit en extra är ett jädra jobb och bändningen som uppstår borde gå att åtgärda på ett bätte sätt (sett ur arbete och momentkraft) Instinktivt tror jag på idéen att foga ihop glipan med ett järnbeslag men lyckas inte få ordning på momentpunkt och cosinus i det här... Vad är ett normalt masttryck vid normal segling <15 m/s på en sån här båt? Någon som vet? Det sista jag vill är naturligtvis att förstärkningen håller men att väggen som den är monterad mot spricker av belastningen/fixeringen.
  12. Hej Peter, jag gissar att den vertikala kraftutjämningen är god nog, det är den horisontella knäcken jag vill förhindra, förstod jag dig rätt menade du en bjälke mot rufftaket, alltså förstärkning till redan bef? Men den hjälper inte mycket mot önskad åtgärd. Har tittat på din hemsida, stilig. Har du hittat nån badstege?
  13. Hej, båten är en Misil 1:a i fint skick, så åtgärden ska ju helst smälta in i helheten. Min idé om vantskruv var alltså att borra två genomgående hål på respektive sida om glipan, pilla in metallplugg eller snygg bult och sedan vantskruv, ev på både fram- och baksida. Sedan spänna åt! Men visst, jag har mina tvivel... Glipan på bilden ökar vid segling i god vind.
  14. Trycket från min däcksmonterade mast har gjort att skottet in till förpiken har fått en liten dipp, och de mahognystycken som sitter över skottet har fått en liten glipa. Funderar nu på lämplig åtgärd, borra upp två hål och sätta en horisontell vantskruv? Förslag på bättre åtgärder?
  15. Jo, efter att ha läst på lite om plastbåtar har jag förstått att skrovet är ganska känsligt för kemikalier, som alltså kryper in i plasten. Undrar därför om jag gjort en tabbe i höstas när jag inte spolade av ordentligt.
×
×
  • Skapa nytt...