Gå till innehåll
onsdag 24 april 2024

Bobba

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    476
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

Bobba senast vann den dag 3 April 2018

Bobba hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

53 Expert

Om Bobba

  • Placering
    Kommendör 1. graden

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Nu är jag absolut ingen besiktningsman men har vart igenom "en liknande grej" och jag är rätt säker på att en seriös reparation av den skadan innebär att kölen separeras från skrovet. Således måste båten in till ett varv där man inomhus kan hänga upp skrovet och sänka ner kölen. Jag skulle undersöka möjligheterna att få båten fraktad till Plastskador i Svinninge.
  2. Det är inte så att du har undervanten för hårt ansatta så att de håller emot för mycket?
  3. Tack för alla svar. Det verkar som att det var duschblandaren på badbryggan som släppte igenom vatten mellan varmt och kallt...??? jag vred den till kallt och såg till att den verkligen var stängd, och sen dess har problemet försvunnit. Ska dock gå igenom systemet och kolla blandaren vid vvb (och sänka denna så det inte blir så förbaskat varmt) samt checka backventiler. Tack igen!
  4. Hej! Har nyligen blivit ny ägare till en segelbåt från 2003, och som alltid finns lite saker att fixa. Ett av "fixen" är att sötvattensystemet har någon form av utmaning. Båten har en isotherm VVB som sedan går till dusch på badbrygga samt blandare i kök och toa. Problemet är att när man spolar varmt vatten så växlar det väldigt mycket mellan skållhett(!) och ljummet. Även kallvattnet växlar mellan varmt och kallt. Detta gäller alltså både kallt och varmt vatten, så något är knasigt - någon som har en kvalificerad gissning? - Termostatblandaren vid VVB? - En blandare som läcker mellan varmt och kallt? - Någon backventil som inte fungerar eller som saknas? - Något annat?
  5. Bortsett från frågan runt tvåtaktsoljan (där jag personligen hade köpt ren alkylat och blandat i olja själv)... Har du koll på att motorerna klarar alkylatbensinen i sig? Vet bekanta som fått problem med packningar i förgasare som börjat läcka och där det har fallit in tidsmässigt vid byte till alkylatbensin. Går givetvis inte att bevisa att det är just alkylatbensinen som fått det att läcka, men det är troligt att det har vart en bidragande faktor.
  6. Hej! (Motor-)båtmänniska sedan barnsben har nu sålt sin motorbåt och konverterat till segling. Har seglat ganska mycket så själva framförandet har jag bra koll på, men behöver läsa upp mig på allt runtomkring. Av-/påmastning? Segelhantering? Underhåll av allt som har med rigg att göra? Vilka böcker ska jag önska mig av tomten? 🙂
  7. Jag byggde en låda till värmaren och satte i motorrummet. Isolerad avgasslang samt insugsluftslang går genom lådan väl tätat med silikon och förbränningsluft tas utifrån via akterspegel. På lådan sitter en 100mm slangstos som via ventilationsslang leder in friskluft utifrån. Iom att friskluften går in i lådan (inte kopplad direkt på värmaren) och tas därifrån av värmaren så kyls lådan invändigt av inkommande luft. Funkar toppen. Skulle inte sätta en värmare "i motorrumsluften" på en båt med bensinmotor. Kör även kolmonoxidlarm i ruffen, better safe than sorry!
  8. Tjuvstannar motorn eller "nyser" den bara till? Jag hade en Optimax 115 (samma motor) som ofta nös till lite då och då på tomgång men min känsla är att det är lite symptomatiskt för tvåtaktare. Min gamla 60hk Johnsson från 90-talet gjorde samma sak. Vid ett tillfälle gick en av mina tändspolar. Då dör motorn ofta på tomgång och är orkeslös. Är du säker på att du verkligen har ett problem? Filma hur den går.
  9. Flipper 850 är en planande båt, inte halvplanande.
  10. Klara grov sjö, ha "hög" marchfart och förbrukning under en liter per Nm samtidigt som fyra personer ska bo bekvämt. Under 200tkr. En sån båt vill jag också ha! 🙂 Du måste nog kompromissa på någon eller några punkter. Jag skulle givet din budget kanske kika på Flipper 850? Med en AD41 går den hyfsat snålt och det är en trygg och stabil båt som givetvis dunsar en del då den är rätt plattbottnad men som från SweMax'en bör vara ett vettigt steg upp.
  11. Målet är väl inställt mellan Värmdö och Nynäshamn, och helst inte i Mälaren.
  12. Hej! Har i många år haft "mindre" motorbåtar, men vi leker nu med tanken på att uppgradera till något runt 38-40 fot (typ 12*4m & 10 ton) men kommer då växa ur den båtklubben vi legat vid sedan dackefejden. Har googlat runt en hel del för att försöka bilda mig en uppfattning dels hur pass svårt det skulle vara att hitta båtplats, samt vad det kan tänkas kosta. Vad har ni som hänger här, och har lite större båtar än vad den genomsnittliga båtklubben hanterar, för erfarenheter och tips? Stort tack på förhand!
  13. Är du 100% säker på att det är olja? Jag tycker det är väldigt likt hur det sett ut när vi haft läckage på sjövattenpump i vår båt och halvrostigt vatten har skvätt runt.
  14. Tack. Ska på't nästa helg så då får vi se vad det är som strular.
×
×
  • Skapa nytt...