Gå till innehåll
måndag 24 juli 2017

Peter_K

Guldmedlem
 • Innehålls Antal

  11 749
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar Vunna

  104

Peter_K senast vann den dag 5 Juli

Peter_K hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

848 Expert

3 följare

Om Peter_K

 • Placering
  Guldmedlem
 1. Storsegeltrim när man revat

  Nej då - du behöver ingen trimguru. Nu handlar det bara om att träna och hitta känslan i hur båten känns när den går bra. Ett bra hjälpmedel är att vara med på några kvällskappseglingar om det finns i klubben; då har du chansen att se resultatet av ditt trim.
 2. Fernissa eller olja?

  Jag hade nog tvättat inredningen med målartvätt, sedan slipat lätt med ett fint papper. Om du slipar i trä, då är det oljat. Om det är lack du slipar då är det lackat.
 3. Användandet av manuell båttoalett

  Jag har en stor tank och spolar åt kidsen.
 4. Eniros hemsida är ett väldigt bra planeringsverktyg. Där går det enkelt att mäta sträckor i sjökorts-format.
 5. KBV "blåser" regering och riksdag.

  Jag misstänker - att om det är som du skriver i boken, vilket jag inte har anledning att ifrågasätta - att boken lär passera ganska obemärkt i debatten, vilket säkert inte författaren (och Båtfolket) tänkt sig. Det är ändå intressant att man inte lyckats vässa argumenten mot lagen man förfasat sig mot i över sju år mer än så här. Förmodligen för att lagen inte upplevs som ett stort problem för majoriteten av oss båtägare.
 6. Onan elverk, delar

  Har du kollat med Mastervolt..? (googlade bara snabbt...) http://www.mvs.se/onan-elverk/
 7. Orrskär

  På min båt (en helt annat typ) har jag gängat på en T-koppling vid ventilen på sjöutloppet. Sedan går en slang från T-kopplingen till däckstömningen. Skall jag sugtömma tanken öppnar jag bara däcksgenomföringen och tömmer där. Bottenventilen hålls stängd. Inga ventiler, inget konstigt - inget som kan gå fel.
 8. Varför båt???????

  Googlade loss; Laxen 510 HT..? http://www.maringuiden.se/batguiden/;batID=2025&battypID=21
 9. Vad ska vi laga vår trissjolle med?

  Glasfiber/epoxyspackel..? det skall vara epoxyspackel som funkar under vattenlinjen. Kasnke spelar det liten roll på en jolle som ligger stora delar av året på land ändå, men jag gillar att göra det så det håller.
 10. Vad ska vi laga vår trissjolle med?

  Om det är som det ser ut, dvs gelcoat eller spackel som släpper men laminatet är helt, så hade jag tagit bort allt löst, slipat av hela ytan med maskin (kapmaskin med grovrengörare från Biltema, borrmaskin med "flapdisc" med 40-papper eller liknande) och spacklat med Plastic Paddings epoxyspackel (finns hos Clas Olsson bl a) och sedan målat. Är det skador i laminatet hade jag plastat om det först.
 11. För lovgiriv vid halv & bidevind

  Nej; backstag skall inte gå genom spridarna. Montera dem rätt så du kan använda dem vid kryss i hårdare vind, då kan du i princip få bort förstags-sagget vilket borde göra mycket för krängning och höjdtagning. Bra att revningen funkade; man ska inte vara blyg med att minska segel när det lutar för mycket.
 12. Tömma toatanken

  I exakt vad ligger problemet att det är lite kvar..? Tanken behöver ju inte vara kliniskt ren. Personligen hade jag tryckt i rikligt med diskmedel och vatten i tanken när jag lämnat båten, låtit det stå och jobba till nästa tur, det borde lösa det mesta i alla fall.
 13. För lovgiriv vid halv & bidevind

  Länk..? http://www.blur.se/polar/express_trimguide_uk.pdf
 14. För lovgiriv vid halv & bidevind

  Hur långt bakom masten sitter röstjärnen? Har du backstag? Tillägg; googlade lite och det verkar som om du har en rigg liknande min; en Swede Spar med svepta spridare, fast jag har 9/10-delsrigg. Rekommenderar därför att läsa trimprinciperna för Express; länk till .pdf.
 15. För lovgiriv vid halv & bidevind

  Nu talar jag inte om att släppa (helt?) på akterstaget, då blir det såklart knas - men vanligtvis är det ytterst lite som akterstaget påverkar förstagsspänningen på en partialriggad båt med svepta spridare och/eller backstag, annars är något lite underligt. Rör sig förstaget 15 cm åt lä tycker jag du skall kolla riggspänningen.

×