Gå till innehåll
måndag 24 juli 2017

FinMick

Medlemmar
 • Innehålls Antal

  286
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar Vunna

  1

FinMick senast vann den dag 21 Juli

FinMick hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

50 Expert

Om FinMick

Senaste besökare till profilen

137 profilvisningar
 1. https://www.smhi.se/vadret/hav-och-kust/hav-och-kustvader/q/Gävle/2712414#ws=wpt-a,proxy=wpt-a,parameter=wind Funkar bra i mobilen, annars har jag använt yr.no, som också har bra kartor om man surfar in från dator.
 2. Funderade också på strömmen, men då jag kollade dess hastighet på yr.no så verkade en 0,25 knop motström vara ganska försumbar. Än mer försumbar när man väger in tanken på att som absolut nybörjare segla nonstop i ett par dygn för att komma över pölen! Eller vet du nåt som jag inte vet än?
 3. Nu har jag gått igenom rutten tre gånger med små förbättringar och justeringar varje gång. Nu kan vilken amatör som helst navigera hem, så får jag fokusera mer på seglandet. Tänker jag Räknar nu med fem-sex dagar för att ta mig från Gävle till Snöan söder om Umeå, och därifrån hemåt över Kvarken. Kollade nyss vindprognosen på SMHI och är mycket nöjd med de sydostliga vindpilarna bara nån dag innan avsegling (prognosen är för kort för att se längre fram) Lite större vindpustar än 3 m/s kunde det ju däremot få bli... Det är inte förresten möjligtvis så att nån av läsarna sitter i trakterna av Stockholm eller Gävle och har en liten VHF-antenn överlopps? Tänker inte ens försöka dra med mig den 2,5m långa antenn jag nu är begåvad med...
 4. Resan fortsätter i ny tråd! http://www.maringuiden.se/forum/topic/86445-lära-sig-segla-mellan-gävle-ulvön-holmögadd-vasa/
 5. Jo, orsaken till 10M mellanrum är friheten att orka en etapp till, inte att stanna överallt! Eniro på sjön visar faktiskt också finska kusten riktigt bra!
 6. Sniptråden

  Kastar inte in handduken, men kastar däremot om budgeten lite. Jag senarelägger renoveringen till det andra halvåret och inleder min seglarkarriär från Gävle om ett par veckor Pengarna jag skulle ha betalt för att stå på land och svettas slipdamm får gå i en annan båt istället, så fortsätter jag senare. ..."Senare." Nejmen, seriöst så har jag så mycket pengar och tid nedlagt i detta att den med ganska stor sannorlikhet blir färdigställd. Dock i sin egen tid, utan stress. Har blivit allergisk för den sorten på senare tid.
 7. Sitter nu nedgrävd i sjökort och mäter och funderar. Planerar rutten och försöker hitta natthamnar med ca 10M mellanrum. Om det blåser bra vill man ju kanske segla lite till, och lite till... I ett tidigt skede föll rutten Gävle-Åland-Reso-Björneborg-Kristinestad-Bergö-Vasa bort som alternativ, men nu kan jag inte minnas varför längre. Med öst/väst-vindar är det väl kurs norrut som gäller för smidigaste seglingen, men om det råkar blåsa syd/nord-vindar är väl inte Åland något dåligt alternativ? Dessutom når vi ju snabbare Finska kusten, vilket underlättar eventuell besättningsrotation avsevärt... Enda argumentet jag hittar mot den östligare rutten är att jag inte har papperssjökort för den. Än iallafall. Någon som har nån insikt att dela med sig av?
 8. Partner till långsegling sökes

  Nån annan som fann detta roande?
 9. Sniptråden

  Noterade att båten försvunnit från din gård. Grattis! Min är kvar.
 10. Segla med skadad gelcoat?

  Eller så vänjer man sig vid det i takt med att skadorna kommer? Fixade en skada på en båt i våras, som han kört med ett par år... Fören hade kysst en sten ganska hårt och jag slipade bort ca 15x5 cm söndertrasad glasfiber strax under vattenlinjen. Ägaren är ju van vid träbåtar och långsamma läckage, så det kändes oviktigt att åtgärda...
 11. Känns ju egentligen vanskligt att fundera på den saken nu, men tanken slog mig när jag ser bilden på din Fidra på land. Hur är det med upptagning av denhär båten, ska det med nödvändighet lyftas med remmar eller finns det nån chans att dra upp den med vagn? Finns det ritningar på nån anordning på nätet nånstans? Tanken på att ligga i sjön året om skulle också locka, mest med tanke på att få vara först - och sist ute... Men jag skulle isåfall vara den enda i hemmahamnen, och hela stan skulle veta vem jag är efter det.
 12. Segla med skadad gelcoat?

  Detdär hade jag förmodligen inte lagat ens nästa säsong! Men vi har ju alla olika böjelser och laster Kör på du bara!
 13. Ja, jo. Det är bara det, att min tutor har tider att passa på landbacken! Får se till att planera etapperna så att det skapas goda möjligheter att kliva av båten och över i en tågvagn när tiden börjar tryta... Jag får nog se till att komma fler gånger istället. Thallatha, jag återkommer med siffran då jag kommer så långt att jag ser den!
 14. Så, tanken på en segelbåt fastnade. Efter några veckors letande på blocket höll jag på att ge upp, det verkade omöjligt för en finne att tävla med sådana som kan åka ut och köpa direkt! Men så var det en köpare som aldrig dök upp, och säljaren tog kontakt innan han la upp ny annons, så nu har jag en Havsfidra som ska hämtas hem inom ett par veckor vartefter väder passar ihop med ledighet. Till saken hör att jag aldrig ens varit ombord på en segelbåt tidigare, så nu efterlyser jag goda råd och tips längs resan! Har försökt lära mig teorin från olika youtube-klipp och dylikt, men det känns nog som ett lite för stort steg i tro att ta en 270 sjömil lång tripp som första projekt. Men jag litar på att Fidran flyter medan jag tar mig vatten över huvudet! Jag har förstått att hon är dålig på kryss, och att jag ska hoppas på vind från sidan eller snett akterifrån för bästa fart. (Hette de kanske bidevind och slör?) Håller på att kolla genom rutten på eniros sjökort för att inte vara på helt främmande vatten senare. Några frågor för att få fart på tipsen: När man räknar på ETA för olika etapper, vilken fart kan man tänka sig? Jag har tänkt skrovlängden, minus ett par knops svinn och landat på 4-5kn för att beräkna hur länge det ska ta. Har också försökt lära mig att tolka lufttryckskurvorna och förutspår ostlig till nordost vridande vind för sista veckan i juli, så i värsta fall har jag motvind när jag ska segla iväg... Har många fler frågor som jag inte ännu formulerat, så välkomna med!
 15. Nationalitetsflagga i masten

  Om några veckor räknas jag bland de seglandes skara, så gösstaken behöver jag väl inte tänka på längre? Men å andra sidan, växer fartygsparken i denna takt länge så blir det nog att fixa egen vimpel också!

×