Gå till innehåll
fredag 18 augusti 2017

per_62

Medlemmar
 • Innehålls Antal

  167
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

20 Expert

Om per_62

 • Placering
  Örlogskapten
 1. Däcksbeslag för kutterstag

  På vår S30 sitter det ett fällbart öglefäste, typ "SELDÉN Padeyes", för infästning av förstaget. Under däck är det säkrat med rostfri plåt och förankrat som inlägget med " annan HR 352:a ". Borde väl kunna fungera även för kutterstag, bara välja rätt dimension. Fördelen är att den är fällbar, speciellt om det ska vara till ett löstagbart kutterstag.
 2. Ryssen kommer

  Enligt www.marinetraffic.com lämnade Kruzenshtern Rostock på söndag kväll den 13/8 och är nu på väg till Kaliningrad så den var definitivt inte vid Vargö den 14/8. Det går säkert på något sätt att söka på historiska AIS-data om man vill veta vilka båtar som var vid Vargö i måndags (om AIS var påslagen).
 3. Val av 70-80-talsfamiljesegelbåt?

  Det finns många båttyper att välja på. Med barn kan det på sikt när de blir lite större vara bra med separat akterruff där de kan få vara ifred. Motorer är svårt och kan många gånger vara en chansning, att installera en ny kostar dock en del. Mindre försegel och framförallt självslående fock underlättar kryssandet. Prova http://www.sailguide.com/ där man kan filtrera sin sökning, (finns ca 1400 st längre än 9 m i databasen). Har själv S30, senaste modellen, som är enkel att segla och rymmer lätt en familj på 4 personer. Läs mer här om S30: http://www.maringuiden.se/files/batguiden/pdf_70tal/s30.pdf Snabba båtar har högt SRS-tal, jämför i SRS-tabellen för kölbåtar: http://www.svensksegling.se/forbatagare/SRS/SRStabeller
 4. Vintersegla

  Northern Light, stålketch av typen Joshua, har visat sig fungera fint i kalla vatten. http://www.northernlightsail.se/northern_light.html Den såldes dock 2015: http://svenskalangfardsseglare.se/2015/08/17/northern-light-seglar-vidare/ Här är en video "De har seglat jorden runt 11 gånger" https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=1043379
 5. Bilder 2017

  Bland master på Bullerön samt i Sandhamn 1h väntan för att få bryggplats i slutet av Juli.
 6. Rapporter från sugtömningsstationer 2017

  Många bäckar små gör en stor å. Läs gärna hela artikeln "Så kan vi rädda Östersjön": "I april 2016 beslutade IMO om ett totalstopp mot att tömma avloppsvatten i hela Östersjön – något som blir verklighet för nya fartyg senast 2019 och för befintliga 2021. I dag släpper de stora kryssningsfartygen ut cirka 850 miljoner liter avloppsvatten varje år i Östersjön, enligt WWF:s beräkningar. Utsläpp som gynnar algblomningen." "För fritidsbåtar blev det förbjudet att tömma toaavfallet i Östersjön på svenskt vatten 2015.– Småbåtarna är kanske inte de stora skurkarna, men plussar man ihop alla båtars avfall så har de en avsevärd påverkan på ett alltför stressat hav." "Jordbruket är den främsta orsaken till övergödningen i Östersjön, och WWF kräver att EU:s jordbrukspolitik förändras så att bidragsmedel kopplas till höga krav på miljöåtgärder för att minska näringsläckaget." IMO är FN:s sjöfartsorganisation
 7. Flicka fast i kapsejsad segelbåt

  Båten var en Odin 820 (numera Imexus 28) som liknar MacGregor 26. Det har inträffat flera dödsfall med liknande båttyper. "Båttypen har ifrågasatts vid flera andra tillfällen bland annat för att de utrustas med stora utombordare som skapar en hög tyngdpunkt i upprätt läge och för att stabiliteten kraftigt försämras om ballasttanken inte är fylld."
 8. Rapporter från sugtömningsstationer 2017

  Jättebra tråd om skiten och hur det fungerar i verkligheten. Transportstyrelsen har fått information om att denna tråd finns så fyll på med mer skitsnack så kanske det i slutänden kan leda till förändringar/förbättringar. Många kan nog tycka att det är en skitsak om man fultömmer i havet men det är skitviktigt att ALLA gör sitt bästa för att värna om den miljö som vi nyttjar när vi är ute med våra fritidsbåtar. Sedan kan man kanske tycka att det är en skitsak eftersom det finns betydligt större påverkan från fartyg som tömmer till havs och restprodukter från samhällen, industrier, jordbruk etc som leder till övergödning av haven. Framförallt Östersjön är ett känsligt innanhav som redan är ytterst belastat och mer gör inte saken bättre. Samt sluta kissa i havet, minst lika viktigt som skiten som fultöms! Ledande politiker och Transportstyrelsen behöver inse att det är NU man behöver göra insatser, det gäller att begränsa samtliga källor till övergödning av haven!
 9. Partner till långsegling sökes

  På Quinnliga Segelsällskapet finns det kvinnor, kanske någon som även vill segla i varmare vatten en tid.
 10. Några hållare av plast för gardinstång 10 mm har lossnat vilka varit limmade mot taket av glasfiber. Troligen har kontaktlim används. Skulle gärna vilja att dessa hållare inte lossnar så lätt. Det finns hål för skruv i dessa hållare men taket är tunt så vill helst inte skruva fast dom. Kontaktlim kanske inte är det optimala limmet för dessa hållare som verkar vara av nylon. Man kanske kan limma fast en tunn glasfiberplatta eller möjligen plasta fast direkt men det blir kanske svårt att få det snyggt. Samt därefter skruva fast hållarna i den förtjockade plasten? Tacksam för förslag.
 11. Gps tracker i utombordare

  Att utlösa landminor gör nog att båt/motor blir obrukbar. Kanske bättre att lägga motor och båt under huvudkudden. Inte lätt att skydda stöldbegärliga prylar.
 12. Gps tracker i utombordare

  X009 verkar vara en enkel tracker som ger position om man ringer upp den. Vilket kan vara bra att ha om man vill veta var trackern befinner sig, tex en stulen båtmotor. Men den larmar väl inte när båtmotorn börjar röra på sig vid en stöld? Lite dyrare trackers (tex TK103B) har möjlighet till rörelselarm om tex en båt förflyttas från bryggan samt larm om en lucka öppnas/båtmotor avlägsnas etc.
 13. Sönderfrysta V8

  Om man handlar på internet från länder utanför EU blir det oftast tull och moms http://www.tullverket.se/allmantomatthandlapanatet.4.792224361590183a4d31073.html Samt om det framöver gäller garantier så kan kan det vara knepigt, speciellt för en dyr motor. Känns tryggare att köpa i Sverige.
 14. Hur många batterin på en Generator?

  Vissa LED-lampor vill inte ha mer än 12V, då minskar livslängden. Kanske även annan elektronik har liknande villkor. Detta ordnas i så fall med tex en 8-40V to 12V 10A DC DC Converter som med varierande inspänning på 8-40V ger en stabil utspänning på 12V. Läs även här: http://batteknik.se/2010/limit12V.pdf
 15. Fågelskrämma mot fågelavföring

  Blänkande material som svajar i vinden (om det blåser) ska tydligen fungera. Ultraljudskrämmare fungerar på gnagare men lämpar sig inte för fåglar eftersom dom inte hör dessa ljud. Bättre i så fall med inspelat rovfågelljud eller tex några träbitar som smäller ihop då och då. Leksaksormar fungerar ibland. Trådar strax ovanför ytan där man inte vill att fåglar ska sätta sig. Finns även "fågelpropellrar" som svänger långsamt om det blåser. Prova på!

×