Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024

MoeJoe

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    22
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

1 Neutral

Om MoeJoe

  • Placering
    Kadett

Contact Methods

  • Webb
    jarladventures.blogspot.com

Profile Information

  • Plats
    Stockholm

Senaste Profilbesöken

795 profilvisningar
  1. En rejäl hög vanliga böcker, ett stort bibliotek ljudböcker , en jäkla massa podcasts , så många nedladdade filmer (Netflix tex) som mobilen rymmer. Jag trodde jag hade mer än nog inför ARC 2018 men efter 10-12 dagar var det mesta konsumerat. Visst ägnar man mycket tid åt matlagning, seglande , stjärnskådning, val/delfinbesök , tvätt, underhåll, att prata om allt med besättningen och halvdan sömn men det fanns ändå förvånansvärt mycket tid över .
  2. När jag hade en Stortriss hade jag också ett tallriksankare, dög väl hyggligt under skyddade förhållanden men visst kan det börja dragga även med lerbotten om det är vind och vågor. Om du inte redan har en bit kätting (åtminstone 5 meter) mellan ankare och lina, värt att skaffa. Förbättrar greppet avsevärt..
  3. Särskilt mini-serien om Johans tidigare seglats med en kompis till Antarktis är riktigt cool:
  4. Gillar den här norrmannens filmer, blåsig vintersegling till Shetlandsöarna:
  5. Grundgående, 4 kojer, hyfsat fräsch under 50k, ja som sagts, en IF-båt är nog ett bra alternativ. https://sv.wikipedia.org/wiki/IF-båt https://www.blocket.se/goteborg/Mycket_fin_IF_bat_74958939.htm?ca=11&w=3
  6. Sjön är ju stor och har många djupa vikar, går väl att göra många dagsturer / övernattningsturer åt alla håll. Väster om Andersön finns "Utöarna", en av dem är lite kul med en mini-sjö omgiven av stränder , lite som en krater. Har aldrig seglat på Storsjön men när jag var liten puttrade familjen runt där med en Albin 25a på somrarna, och senare blev det ett antal kajakturer. På flaket är det en rätt stor yta, kan bli hyfsat stora och branta vågor där. Vattnet ska vara rent nog att dricka i stort sett överallt. Fjällnära, kall sjö, förutom grunda vikar är den inte direkt badvänlig.. Gångbron mellan Badhusparken & Frösön blockerar segling, men om du kan fälla masten till 3 meter är det nog lugnt. (Kanske, den kan vara lite lägre än så ,minns inte säkert)
  7. Har en Adagio 27, motorseglarvarianten av Allegro 27. Jo det är väl i stora delar samma målgrupp för våra båtar. Kolgrillen är en "Magma", finns på diverse båttillbehörsaffärer bl.a. Riktigt trevlig när man hänger på svaj.
  8. Gummijolle bör du absolut ha om du seglar till Gotska Sandön och vill komma iland. Det är långgrunt så du får räkna med att ankra minst 100 meter ut från stranden. Lurigt att ankra där om vinden skiftar riktning under natten. Stannar man flera nätter kan man säkert få byta sida nån gång men det gör väl inte så mycket. Här är en film när jag seglade dit med en vän i somras, vi kom från Byxelkrok på norra Öland via en natt i Visby, stannade en natt vid Gotska Sandön och fortsatte sen till Nynäshamn. Blev mycket motorkörning för oss p.g.a spegelblankt hav, men det var ju vackert på sitt sätt. Var rätt coolt med Sälkolonin. Stigarna med lös sand är rätt tungtrampade.
  9. Jo det är nog så. Förmodligen dumt att göra stora förfulande ombyggnader på en i övrigt praktisk och fin motorseglare, vettigare att byta skuta i så fall längre fram.. Men jag ska klura lite på lås för motorluckan, vattenskydd för batterierna ( kanske flytta in dem under sofforna i ruffen tex ) , kanske en ram för brädor att sätta framför dörren till för-ruffen . Kan ju bli tillräckligt stökigt även i skärgården och Östersjön så det kan komma väl till pass. Rutorna på doghouset har nya gummilister och tål väl mer än en vanlig sprayhood med plast, men visst vore utanpåliggande fastskruvade rutor starkare -Lasse L - Snygg Adagio! Rullstor vore riktigt nice. Får själv ett nytt storsegel med lazybag om nån vecka, inte lika smidigt kanske men bättre än som nu med remmar och vanligt bomkapell. Har ordnat neddraget storfall och ska fixa snabbrev snart också
  10. Trevlig berättelse, fina bilder. Gillar själv att mixa segling solo med att ha med sällskap. Blir mycket podcaster och ljudböcker när jag är ute själv, och skön känsla att kunna hantera allt på eget ansvar. Men som du skriver , när man kommer "fram" på kvällen, eller går iland på någon fin plats är det härligt att göra det i sällskap och dela upplevelsen.
  11. Jag har aldrig använt min båtförsäkring men skönt att ha tryggheten ändå. Förutom att båtklubbar oftast har det som krav ändå. Särskilt om man skulle skada någon annans båt vill jag ha täckning. La även till Sjöassistans i somras , förutom medlemskap i Sjöräddningssällskapet . Tycker försäkring av segelbåt är ganska billigt
  12. Hej, Har en Adagio 27 sedan i våras. En trevlig båt, varit ute rätt mycket i den redan, under semestern blev det några vändor i skärgården samt besök till Öland , Gotland, Åland. En hel del solosegling och resten med en gast. Kändes hela tiden trygg även om den rullar en del i sjöar från aktern . Juste med doghouse, dubbelkommando för styrning , stark motor , osv. Utmärkt för skärgårdssegling och måttliga överfarter där man kan undvika riktigt hårda förhållanden. Nu funderar jag på om den kan duga för en vända en bit ut i Atlanten åtminstone om nåt år eller två, med lite extra säkerhetsutrustning, vindroder osv förstås. Systerbåten Allegro 27 har ju varit på åtskilliga långfärder över haven, samma skrov och rigg på denna, så den biten är väl lugnt. Vad som kanske gör mig lite skeptisk är designen av sittbrunnen och avsaknad av självläns i den - Om det skulle dimpa ner någon kubik sjö från en rejäl våg eller om båten slås ner helt på sidan, ja då är det bara via kölsvinet och pumpen därifrån som vattnet kan komma ut, och kanske blir motorn dränkt på köpet.( Skulle nog ordna spännen för motorluckan i sittbrunnen för all del. ). Eftersom det går trappsteg ner från motorlucka till styrplats till för-ruffen vill vattnet ner till ruffen om det är större mängder . Ja dessutom är batterierna under luckor i golvet i främre delen av sittbrunnen, de skulle också dränkas om båten slås omkull eller om en stor brytande våg slår ner. Tankar och råd kring detta? Finns det lösningar , eller har båten fel design i grunden , eller oroar jag mig i onödan ? http://www.allegro27.nu/Teknik/adagio/adag273.jpg https://youtu.be/tF0hxlQRPfQ https://youtu.be/dab4AnWFEfw
  13. Skydd mot sönderblåst segel är ena fördelen, andra minst lika stora fördelen (om du lämnar seglet upprullat under säsongen) är att du förlänger livslängden mot skador från UV-strålning. Jag fick revor i akterliket under segling på en genua som bara var 3 år gammal, misstänker att UV-ljus på den del som var exponerad när det var hoprullat runt förstaget var en starkt bidragande faktor.
  14. Yes, börjar väl så då. Jo den har även rattstyrning (teleflex). Som jag dock kopplar ur när jag vill använda rorkultspiloten, verkar bli lite för högt motstånd för den annars. Halvknölig setup när man seglar solo och vill skifta mellan att styra med ratt och köra autopilot, krypa ner i akterruffen och nå snabbkopplingen bakom en lucka.. autopilot direkt på ratten hade varit smidigare. Men får vara så länge, väl dyrt att göra det skiftet.
×
×
  • Skapa nytt...