Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

Modesty77

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    147
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

2 Neutral

Om Modesty77

  • Placering
    Örlogskapten

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Nyfiken på nylonband lösningen? Har du kanske något foto på det? Jag såg att det finns s.k uthalsvagn https://www.benns.se/mast-rigg/bom-1/bombeslag/outhcar4-wheels-exclstrips Men är osäker om jag kan få in den i min runda bom
  2. Det är ett litet masthead båt, Magnifik Midget.
  3. Jag har 3 stycken äldre storsegel som är för stora för min båt. Då jag har en gammal rullbom rullade jag överskottet av segel runt bomen. Nu vill jag göra om min segel till lösfotat. Min tanke var att jag skulle testa och göra en av de segel jag har lite kortare. Tänkte helt enkel kapa av en meter av seglet ( så att längden blir den rätta). Nya halshorn och skothorn blir i så fall de befintliga revlödra ( tror de hål i seglet som man revar med heter så ) 😀. Vid kapet tänkte jag vika duken 1-2 cm tejpa den med segel tejp och be en vän som har lite kraftigare symaskin sy över tejpet. Är detta rätt tänkt och vilken tejp skulle ni använda för ändamålet?
  4. Modesty77

    vantspridare

    Jag skulle masta på snart och har lite svårigheter med vantspridarna. Jag har gammaldags vantspridare utan spridarfäste. Stag som går igenom spridare ska låsas fast med skruven som senare ska sättas i änden på vantspridare. Hur väljer man hur lång ifrån änden på stagen ska låset/ skruven sitta ( så att den sitter rätt ) och att spridare blir vinklade lätt uppåt?
  5. Akterlanternan har egen säkring och egen brytare. Topplanternan får jag vänta med ett tag ☹️
  6. Nu är det äntligen dags att montera styrbord och barbord lanternor. Det är ”båtsystemets” LED lanternor på 2,1W ( för båda) Min batteri sitter vid nedgångstrappan och jag tänkte dra en 0,75 mm2 kabel fram till förpiken till en plint där jag skulle dela vidare två 0,75 mm2 kablar till varje lanterna. Räcker det med en säkring i säkringsboxen eller skulle ni kanske säkra kablar även efter plinten? Jag tänkte ha en av/på knapp för båda lanternor, eller är det fel tänkt?
  7. Ja, det kan vara så att jag bara krånglar till det. Jag har en liten segelbåt med utombordare. Har ingen varmvattenberedare eller strömomvandlare. Eftersom jag har en fast monterad uttag för batteriladdare har jag nu byggt en landströmscentral med JFB och 2 polig automatsäkring. Men jag kanske kan ha landjord och slippa helt detta med kopparplåt??? Det skulle jag verkligen bli glad för 😀
  8. Vill först tacka alla som så osjälviskt delade med sig sina kunskaper kring el och elinstallationer!!! Nu är jag nästan klar med min landströmcentral, det som återstår nu är skyddsjorden. Om jag har förstått det rätt så kan man använda en 2,5 dm2 stor kopparplåt, för detta ändamål. Hur tjock den bör vara vet jag inte i dagsläge? Har läst att man kan/ska fästa plåten med en skruv på typ 10 mm som går genom skrovet. Undrar om man kan fästa kopparplåten på insidan av båten, eller måste det vara på utsidan? Just detta med skruv gör mig lite orolig, kommer det läcka vatten där eller inte? Har satt några bordsgenomföringar utan problem, men med skruv känns annorlunda, eller det kanske är bara jag 😀 Har ni några foto på hur ni löste problemet? Stort tack för alla svar än en gång!!!!
  9. Modesty77

    Fästa FM antenn

    Tänkte montera en FM antenn för bilstereon som ska inköpas snart. FM antenn är Biltemas : https://www.biltema.se/kontor---teknik/bild/antenner/fm-antenner/fm-dipolantenn-2000021143 Undrar hur man fäster antennen på bästa sättet? Fick för mig att jag läste att det är bra att fästa antennen i bultar som man fäster stående rigg i ( vad nu dessa bultar heter vet jag inte). Eller räcker det att man bara limmar antennens plaständar på insidan av skrovet?
  10. Tack för svaret. Ja, jag köpte redan den minsta de hade nämligen Ø: 3,2 Och jag tänkte löda i helgen. Jag har 2 kablar att löda, en kabel på 0,75mm2 ( som sitter på lanternan) och en 1,5mm2.... hoppas att denna krympslang Ø: 3,2 skulle passa 😀
  11. Det nämndes tidigare i trådan att jag ska använda krympslang med lim. Kan jag änvända denna https://www.biltema.se/bil---mc/elsystem/krympslangar/krympslang-med-lim-2000041557 Eller rekomenderas det något annat?
  12. Förutom en tvåpolig JFB ska man ha en tvåpolig automatsäkring i en landströmscentral. Nu undrar jag om jag ska beställa en 10A eller en 6A automatsäkring? Jag ska ha bara ett uttag som jag tänkte använda för batteriladdare. Kablar mellan uttaget och landströmscentralen är på 2,5mm2.
×
×
  • Skapa nytt...