Gå till innehåll
lördag 20 april 2024
suzz
suzz

Petestep – världssuccé för nytt svenskt båtskrov?

  • En ny bottenteknik som ska revolutionera båtåkandet. En teknik som gör båtarna snabbare, snålare och bekvämare. På svenska Petestep tror man sig ha lösningen.

Det hela började för åtta år sedan i Makedonien. Båtracingföraren Peter Bjersten hade länge irriterat sig på att vanliga skrov ödslar energi genom att skicka spray ut åt sidorna. Energin ska i stället riktas nedåt och bakåt. Det skulle ge bättre effekt på många sätt, tyckte Peter.

 

Tillsammans med sin svåger byggde Peter fyra 24-fots båtar som testades. Resultatet visade en betydande minskad bränsleförbrukning. Och när båtarna hade körts några timmar, förstod männen bakom Petestep att de hade något stort på gång. Båtarna blev förutom bränslesnålare, även snabbare, tystare och gav en bekvämare gång i sjön. Lösningen på Peters irritation fanns. I dag är den lösningen patenterad och heter Petestep.

 

– Under de senaste fyra åren har vi utvecklat Peters skrovform i ett fullskaligt forskningsprojekt där vi utöver skrovtekniken också utvecklat världsledande simulerings- och designverktyg. Petesteps deflektorer gör att den friktionsskapande våta ytan reduceras samtidigt som den ger en ökad lyft- och framåtriktad kraft. De som provat kan intyga om en förfinad känsla i båtarna genom mjukare och tystare gång, säger Håkan Lindström, VD på Petestep AB.

 

Idag är fyra pilotprojekt igång och under 2016 ska man lansera tekniken till båtindustrin. Visionen är att planande båtar av alla kända märken ska ta del av tekniken för att erbjuda sina kunder bättre gångegenskaper än dagens skrov ger.

 

– Lösningen är egentligen ganska enkel. Den nya skrovformen riktar vattensprayen neråt och bakåt. Det skapar en extra lyftkraft och minskar den våta ytan. Det ger i sin tur minskad bränsleförbrukning samt en lugnare och behagligare båtkänsla i sjön. Enkelt!, säger Håkan.

 

Yamarin först ut!
Se den första serieproducerade båten i världen med Petestep®, Yamarin 81DC
Läs mer på: www.petestep.com

 

Text: Mats Hagman


Foto: Jonas Danielsson, CTO på Petestep AB vid Yamarin 81 DC på Boot 2016 i Düsseldorf.


Användar Respons

Rekommendera Kommentarer

Det finns inga kommentarer att visa



Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...