Gå till innehåll
fredag 19 april 2024
siteadmin
siteadmin

Årets bästa segelbåtar bedömda

  • Nu är testerna klara av de bästa nya segelbåtarna i Sverige - de nio nominerade till Årets Segelbåt 2016. Juryn kan därmed konstatera att kvaliteten på kandidaterna är högre och konkurrensen hårdare än något tidigare år.

Att segla de bästa nya segelbåtarna som presenterats i Sverige under 2015 är spännande, intressant och en dröm för båtbitna. Dock har uppdraget sina sidor. I regn, kyla och svag vind krävs kurage för att komma igång. Och i hård vind behövs säkert sjömanskap.
Men vädret hindrar aldrig juryn. Tvärtom visar sig egenskaperna väl och fort när förhållandena är vresiga.
För att få koll seglar och synar alla i juryn varje kandidat. Ofta är tiden knapp, men några timmar ombord räcker för underlag till diskussionerna om vilka båtar som är värdiga att vinna titeln Årets Segelbåt i Sverige.
Som sig bör tycker juryn inte heller i år lika om båtarna. Vissa uppskattar innovativ sittbrunnslayout, andra menar att finesserna begränsar rörligheten. Några värderar stram/neutral styrkänsla, andra ogillar friktion i styrsystemet. Livlighet står mot lugn och utrustning kontra pris.
Även om inredningarna går åsikterna isär. Kan noll komfort övertrumfas av flotta prestanda och dito pris? Och är en designad inredning rätt, trots att masten står mitt i bordet?
Men diskussioner måste finnas, styrkan med Årets Segelbåt i Sverige är att varje båt vänds och vrids på av juryn, som dessutom är den enda med lika många kvinnor som män.
Vissa fel störde dock bedömningarna i år. En båt broachade på grund av töj i seglen och litet roder. En båt saknar räcken runt rattarna, en har inget fotstöd i den breda sittbrunnen, en var tungstyrd och på en annan gled tamparna i avlastarna.

 

Läs mer i Curres Hörna


Foto: Arcona 465


Användar Respons

Rekommendera Kommentarer

Det finns inga kommentarer att visa



Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...