Gå till innehåll
fredag 26 april 2024

Ej läst innehåll

Visar ämnen.

Detta flöde auto-uppdateras     

  1. Igår
  2. Vänd lilla hjulet på vevaxeln rätt(den som bytt rem senast och vänt hjulet upp o ner borde skämmas, kanske en erfaren marinfirma?). Synkronisering mellan det stora kamaxelhjulet och det lilla vevaxelhjulet ges via pilen som på bild syns på kamaxelhjulet(stora) och eventuell märkning på svänghjulet (TDC eller 0 grader). Går att via ettans cylinder utröna när kolven står i toppläge(tändläge) om man kan se ventilernas rörelse via tändstiftshålet.
  3. Nu när jag kör spisen så hörs ett inte helt rytmiskt resonansljud eller hoande. Ungefär halvfart och mindre. Det ljudet har inte varit innan. Tror det är avgaser som skapar det man varför och vad gör man åt det. Google hänvisade bara till Wallas 1800 och detta är en 800. Någon som varit med om detta eller vet?
  4. Tag sedan inga nya hål utan limma dit en bit av en tjock plastskiva och skruva sedan det nya lodet i denna. Limma med Sika (marintätning). Det fungerar även att limma dit en bit av en plastskärbräda, men den måste ruggas upp och tvättas med aceton.
  5. Blev nyfiken på hur du kopplar ihop Sterling, Victron Orion XS, start- samt LFP-batteriet och säkringar. Kan du visa ett kopplingsschema hur du kopplat? Är på G med ett 230Ah LiFePO4-dropin batteri, AGM-startbatteri, Victron Orion XS och Sterling ProAltC 80A. Men är lite villrådig hur jag bör koppla ihop detta. Samt hur bör man tänka med dimensionering av säkringar och placering av dessa.
  6. Tjo. Har en båt som går under modell vika 465 Jag undrar vilken tillverkare den kommer ifrån? Hittar inget på nätet om den. Och att teckna en försäkring e inte de lättaste Drar med en bild på båten och skrovet
  7. Befinner oss på västkusten, precis som förra ägaren, som hade den i många år, så saltvatten i högsta grad (men med 'glykolblandat och varmkört' varje höst, iaf i i vår ägo)
  8. Varifold har liknande gummidämpare. Små kullriga med självhäftande tejp i botten. Det fungerade så klart inte länge utan dämparna var försvunna. Jag löste problemet genom att karva ut nya dämpare ur ett grovt lastbilsdäck. de sitter "med klämpassning" så det behövdes ingen självhäftande tejp. De har suttit kvar i många år nu...
  9. Har varit delägare i 2 båtar, en i grekland och en i kroatien. Tror att det är lättare att få lite avstånd när man är 10 delägare än om man är 2-3 stycken familjer som delar på en SEGELbåt 😉 Avtal och budget är fundament för att ha klara regler och lyckligt samägande. I de båtar som vi varit delägare i har det varit en ordförande, kassör och det har gett sig när det gällt teknikansvar/intresse. Minimi krav på teoretiska och praktiska båtfärdigheter har ordföranden verifierat för det är tråkigt om det kommer en slarver/övermodig delägare som skadar båten. Rekommendation är att få tag på ett SXK avtal för delägande (killgissar) att Hugo Tiberg har medverkat vid framtagandet, det kontraktet kan vara en vägledning.
  10. Vi har planer på en färd utmed norrlandskusten i sommar, mer specifikt mellan Stockholms skärgård och Ö-vik. Vi har seglat i dessa vatten förut men det var ett antal år sedan och gästhamnar mm ändrar sig. Så jag skulle vilja ha lite tips/reklam från er som vet hur en mer aktuell status ser ut. Är det någon hamn som gjort stora satsningar? Är det något speciellt som händer denna sommar? Är det något man bör undvika? Kom med tips. Vi seglar en båt med djupgående på ca 1,8 m (jag vet att det finns en del hamnar som är för grunda).
  11. Hej Tack så mycket , beställt och tog en uppsättning till den andra motorn med, lika bra att fräscha saker, var bra pris Mvh Jonas
  12. Senaste veckan
  13. Åkte förr i världen då man var odödlig fort på Yamahas RD350 o 500 tvåtaktare. För att få grejorna att funka bra på varv så testades att låsa oljepumpen på max slaglängd men mängden påverkades ändå av gasvajern. Gick kasst på tomgång så vi provade att blanda 2% enligt Yamahas rekommendation men det slutade med skurna cylindrar då det trimmades lite av varje. En båtmotor bör gå rent på tomgång så rekommenderar Yamaha 1% vid tank blandning så kör på det men blockera då den mekaniska oljepumpen och dess slangar från oljetank och till insug. Annars så justera in oljepumpens slag(Yamahas instruktioner) och använd självblandningen.
  14. På min Nord West anno 1998 var och är bogisen kopplad till startbatterierna, dubbla KAD44:or. Teorin är att som G_Ohm skriver att maskiner är igång och troligen så är förbrukarsidan med då också. Har VP gått ut med att bogis rekommenderas på fbrbanken så kanske det gäller andra maskiner eller så har Nord West Benny tänkt utanför boxen.
  15. @Kane En båtgranne i klubben med samma problem hade pratat med Hempel på båtmässan. Dom påstod att dom aldrig hade fått några klagomål på Hempaspeed. Vi hade sjösättning i helgen och det var totalt 4 st båtar i klubben med samma erfarenhet av Hempaspeed. Träffade dock en motorbåtsägare i veckan som var nöjd med färgen, så kanske är den inte för oss seglare?
  16. Tjena. tack för svar. konan redan inköpt och monterat.
  17. Tack för tanken men jag vill nog hålla mig till samma modell som jag har då jag annars måste göra ny hålbild och andra modifieringar som jag helst undviker innan sjösättning. Tack ändå 🙂
  18. Suzuki är en av de stora så det är inga problem. Den är varken bättre eller sämre än de andra stora drakarnas modeller. Det som kan avgöra valet av märke på motorn, ifall du har möjligheten att välja, det är ur praktisk synvinkel. Finns det en reparatör av just ditt märke på orten där du bor eller måste du åka flera timmar för att få tag i en handlare som kan hjälpa dig om något händer?
  19. Tack, va bra! Då skall jag testa den med min laptop jag fick av en kompis å den har 32 bitars å Win7. Tack,
  20. Jag tror inte att jag behöver göra så mycket tester efter att ha läst den här killens erfarenheter. https://www.facebook.com/groups/328044342198875/permalink/968882064781763/ Han fann att en 155A generator ger "bara" 110A och då blev den väldigt varm. För er som inte har FB, "Efter att ha installerat 540 Ah LFP batterier från Victron för 9 år sedan så visade det sig att generatorn inte tyckte om detta i min båt med en Yanmar 4JH5E om 54 hk. Generatorn som var på 85 Amp blev stekhet och det luktade inte parfym om den. Remmen fick spännas hela tiden och det blev skitigt i motorutrymmet av gummirester. Min bror som har en större motor också en Yanmar 4JH men 110 hk och 125 Amp generator som försöker ladda Winston celler om 1 400 Ah, det gick inget vidare heller." Jag har lagt ut detta på ett ställe till i forumet eftersom frågan är rätt het(!). Det är alltid lärorikt att hitta exempel.
  21. Ursäkta mig men jag kan inte sluta roa i hur vissa har valt att ladda sina LFP utan någon BMS eller DCDC-omvandlare. Vissa har empiriskt kommit fram till generatorn blir väldigt varm. Detta är hämtat från samma grupp jag länkade till, "Efter att ha installerat 540 Ah LFP batterier från Victron för 9 år sedan så visade det sig att generatorn inte tyckte om detta i min båt med en Yanmar 4JH5E om 54 hk. Generatorn som var på 85 Amp blev stekhet och det luktade inte parfym om den. Remmen fick spännas hela tiden och det blev skitigt i motorutrymmet av gummirester. Min bror som har en större motor också en Yanmar 4JH men 110 hk och 125 Amp generator som försöker ladda Winston celler om 1 400 Ah, det gick inget vidare heller. Den generatorn har också kolsvarta lindningar och doftar inte parfym."
  22. För info så har jag lyckats att koppla upp mig mot motorn med VCDS via ODB-uttaget i den vita Konverteringsboxen i motorrummet. Lyckades att radera en del felkoder och ska idag ut och test på sjön om de kommer tillbaka.
  23. Du kan alltid byta upp dig till en Magnum eller liknande. Det blir lite bättre. Priserna på bättre alu-båtar är höga idag pga popularitet. Det kan kanske vara värt att se på en äldre modell med en bra motor. T ex TG 7200 King Cruiser. Det är en bra pendlarbåt och ca 1 meter längre än XXL samt 200 kg tyngre. https://www.nettivene.com/moottorivene/tg/934003
  24. Tack att du stoppat mig, jag tänkte inte klart. Jag har lite 3M grön kork kvar så jag provar med vanliga polishtrissa jag har först. Bäst att börja försiktigt.
  25. Marinwiki lever och används ganska flitigt så här års. Trots att de mesta läggs in på Svenska är det många besökare från Tyskland och Litauen. Men mest svenska besökare så klart. Men det är dåligt med ny information på sidan. De flesta bara läser men bidrar inte så mycket, mig själv inräknat. Man kan dock räkna med att den lever kvar då jag och en handfull andra personer sparar alla våra i den. Det är onekligen kul att se var man varit. Eller i efterhand kolla var man låg en viss natt för 10 år sedan. Var jag varit kan man se här: https://marinwiki.se/user/1
  26. Nä gick bra att byta mot batteriet som stod i boden😎 Det är en sann historia om mitt liv som båtägare😂
  1. Ladda in mer aktivitet
×
×
  • Skapa nytt...